30. ledna 2024

Vražda J. Kuciaka a M. Kušnírové

21. února si Slováci a novináři z celé Evropy připomínají smutné výročí smrti slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Přestože se vražda, která vyvolala politické zemětřesení a demonstrace napříč celou Evropou, stala skoro před šesti lety, případ stále není uzavřen.

Napsala Lenka Vojtová

30. ledna 2024

Ján Kuciak byl slovenským novinářem, jenž odhaloval korupci a působení mafie v řadách slovenské vlády a shromažďoval o tom materiály, kvůli kterým mnoho politiků, dokonce i premiér, později rezignovalo. Kuciak i jeho partnerka byli zastřeleni bývalým vojákem Miroslavem Marčekem. Ten zpočátku popíral jakékoli obvinění, ale v lednu roku 2020 se k vraždám přiznal. „Když jsem je vídal v televizi, bolest mě přinutila zamyslet se, je mi to líto,“ prohlásil Marček a poté vše popsal, uvedl jméno pomocníka a doznal se ještě k jedné vraždě, kterou spáchal v roce 2016. Dnes si odpykává 25 let ve vězení bez podmíněného propuštění. Ačkoli známe pachatele vraždy, okolnosti jsou stále neznámé.

Obžaloba za objednavatele označila podnikatele Mariána Kočnera, jenž Kociakovi vyhrožoval. Soud ho však v roce 2020 osvobodil a vinným ho shledal pouze v bodě nepovoleného ozbrojování. Dnes si odpykává 19letý trest za padělání směnek slovenské televize Markíza. Jako nevinná tehdy odešla i Alena Zsuzsovová, volavka, která pro Kočnera sbírala kompromitující materiály na vlivné osoby Slovenska a měla vraždu zprostředkovat. Soud ji však obvinil z organizování vraždy slovenského primátora a uložil jí trest 21 let.

V březnu tohoto roku slovenská Justiční akademie znovu vznesla obžalobu proti Zsuzsové a Kočnerovi, ale vinnou shledala jen Zsuzsovou. Podle tříčlenného soudního senátu vraždu objednala i organizovala, za což jí soud udělil 25letý trest bez možnosti podmínečného propuštění. Oběma rodinám také musí zaplatit 10tisícové odškodné. Právní zástupci postižené se bezprostředně proti tomuto verdiktu odvolali.

Kočner však vyvázl jako nevinný, jelikož podle vyjádření soudu se nepodařilo prokázat, že obžalovaný o vraždách věděl a financoval je. Hned po oznámení Kočnerovy neviny rodiny Kušnírové a Kuciaka opustily se slzami v očích soudní síň a posadily se do trávy u parkoviště Justiční akademie. „Absolutně to nechápu,“ byla první věc, co byl otec zavražděného Jána schopen říci.

Týden po novinářově smrti byla zveřejněna jeho poslední práce. Díky ní vyšlo najevo, jak byl celý slovenský vládní systém propojen se zločineckou organizací a kolik politiků se účastnilo podplácení, intrikování a dalších nelegálních činů. Toto odhalení společně s faktem, že byl zabit novinář, když zrovna ti jsou symbolem svobody slova a demokracie, vyvolalo velkou vlnu protestů, největší od pádu komunismu. Lidé se dožadovali nových, předčasných voleb a pečlivějšího a důkladnějšího vyšetření případu. „Společnost chtěla, aby se jejich země stala více slušnou, proto také vznikla iniciativa Za slušné Slovensko, protože velká část populace měla pocit, že jdeme směrem k neslušné zemi, která umožnila, že se vraždí novináři,“ prohlásil slovenský sociolog v rozhovoru pro Českou televizi. Mnoho politiků dříve či později rezignovalo. Mezi nimi byl například tehdejší slovenský premiér Robert Fico, ministr vnitra Robert Kaliňák nebo policejní prezident Tibor Gašpara, další byli z funkcí odvoláni.