NULL
Toto je perla staré české kuchyně. Recept mojí prababičky je prověřen několika generacemi nadšených strávníků.
Tento dezert potěší i dámy, které si hlídají štíhlou linii. Těsto je totiž zcela bez tuku či cukru.
Potřebujeme:
1 kg hladké mouky
mléko
1 kostku kvasnic
sůl
2 vejce
zakysanou smetanu
tvaroh na strouhání
švestková povidla
Nejprve si uděláme kvásek. Do hrnku vlažného mléka přidáme kvasnice. Do mouky nasypeme špetku soli, přidáme vajíčka a kvásek. Podle potřeby dolijeme mléko, aby vzniklo hladké těsto, které se nelepí na vařečku a dělá bubliny.
Těsto necháme opravdu dobře vykynout.
Přibližně po hodince kynutí začneme s těstem pracovat. Připravíme si placičky, které ještě necháme trochu nakynout. Ty pak pečeme na rozpálené plotně z obou stran (možno péci i v troubě, ale vdolky budou podstatně suší). Hotový vdolek poznáme podle toho, že na něj zaklepeme nožem - musí být opravdu tvrdý.
Vdolky rozkrojíme a potřeme švestkovými povidly, posypeme špetkou tvarohu a dozdobíme lžičkou kysané smetany.
Lucie Švihovcová