9. ledna 2024

Rozhovor s Václavem Benediktem: ,,Viděl jsem, že je tu dost studentů, kteří v sobě mají nějaký potenciál.“

Jsme dvě studentky strakonického gymnázia, střední školy podporující nadějné talentované mladé lidi nejen v kvalitním vzdělání, ale i v aktivitách ve všech různých směrech. Nedávno tak vznikla na naší škole další z mnoha organizací – studentský parlament. Co si pod tím představit a jak něco takového probíhá? Na to jsme se rozhodly zeptat Vaška Benedikta, zakladatele této malé, ale přesto zdánlivě schopné instituce.

Napsaly Andrea ŠefčíkováMichaela Mayerová

9. ledna 2024

Jak bys sám sebe představil v pár větách?

Myslím si, že je dost těžké popsat sám sebe. Přijde mi, že jsem poměrně aktivní a cílevědomý a že se snažím, aby po mně něco zůstalo.

Co tě vedlo k myšlence založit u nás na škole školní parlament?

Viděl jsem, že je tu dost studentů, kteří v sobě mají nějaký potenciál, ale nemají ho kam dávat. Také mi přišlo, že tu není žádná společnost, žádná skupina, která by mohla nějakým způsobem pomoct klimatu a celkově věcem na škole.

Jak bys popsal náš školní parlament někomu, kdo o něm ještě nikdy neslyšel?

Je to studentská samosprávní organizace, která se snaží shromáždit studenty, kteří mají zájem se podílet na činnostech, nějakých věcech, které se pořádají nebo se týkají naší školy.

Komu bys doporučil účast v našem školní parlamentu?

Myslím si, že musíš chtít aspoň něco zajímavého tady na škole udělat nebo snažit se o to, aby z tebe něco vzešlo, jestli se to tak dá říct. V tu chvilku, co se zajímáš o věci kolem sebe a není ti to všechno jedno, tak si myslím, že je to výstup pro tebe. Přidej se.

Jak probíhá taková běžná schůzka parlamentu?

Většinou je rozdělená do bloků, které jsou uspořádány a organizovány podle toho, co je obsahem schůzky. Například aktuality nebo vyprávění o Jihočeském studentském parlamentu, poté je nějaký obsah, který prořešíme, a také nějaké návrhy či interpelace.

Čím se momentálně parlament zabývá?

Momentálně jsme řešili zvýšení horní hranice absence z 15 na 20 %. Ale máme mnohem více návrhů, které řešíme.

Už jsou nějaké plány do budoucna?

Plánů je mnoho a myslím si, že se o tom všichni dozvědí ve správný čas.

Má člen našeho školního parlamentu možnost zažít i něco mimo stěny naší školy? Nějakou „parlamentovou akci“?

Bezpochyby. Jak už jsem zmiňoval ten Jihočeský studentský parlament, tak to je skvělá instituce. Ale abychom nebyli jenom u té politiky, jestli se to tak dá říct, nebo u těch samospráv, tak například v květnu by se měla udělat nějaká charitativní akce, ale to už asi moc předbíhám.

Jak se stát členem? Co to obnáší?

Členem se student může stát, když je zvolen třídou. Ale pokud by byl nějaký akční zájemce, tak mě klidně může kontaktovat a pomoct mi. Obnáší to to, že člověk musí dvakrát až třikrát měsíčně vstát a dorazit do školy na sedmou hodinu. Samozřejmě musí ten člověk mít zájem o nějaké klima nebo o něco, co se na škole děje, protože jinak je to asi poměrně problém.

Co když nejsem člen, ale mám nápad na změnu? Na koho se můžu obrátit?

Buď na mě či na kohokoli z parlamentu, ideálně na zástupce jednotlivých tříd, kteří mi to můžou říct, nebo na kohokoli z pedagogického sboru, který to předá dál.

Jaké je pro Tebe vidět, že se Tvá myšlenka uskutečnila? Co tě překvapilo?

Já jsem asi počítal s tím, že se myšlenka uskuteční, zkrátka jsem to očekával. Ale překvapilo mě, že je tady poměrně více lidí, než jsem očekával, kteří mají zájem něco budovat.

Díky realizaci parlamentu jsi určitě získal spoustu nových zkušeností. Co bys poradil někomu, kdo také uvažuje nad založením nějaké studentské organizace nebo něčeho podobného?

Dobře plánuj a snaž se být co nejvíc komunikativní.

Je něco, co máš na srdci a chtěl bys na závěr sdělit?

Ať se lidi zajímají o věci kolem sebe a ať jim není nic ukradené, protože se jim to může vymstít.