13. října 2013

Raně středověké pohřebiště v Radomyšli po 50 letech

Napsala Lucie Švihovcová

Dne 9. 10. jsem měla možnost zúčastnit se přednášky PhDr. Bořivoje Nechvátala, pracovníka archeologického ústavu AV ČR, která se konala na radnici městyse Radomyšl.

Dorazila jsem mezi posledními a překvapilo mě, že sál doslova praskal ve švech. Pan doktor začal asi půl hodinovým úvodem, v němž shrnul výkopové práce před 50 lety.

V roce 1963 se při stavbě restaurace nalezly kosterní pozůstatky, ke kterým byl pan Nechvátal přivolán. Během archeologických výzkumů bylo prokázáno, že se jedná o největší slovanské pohřebiště ve střední Evropě. Přes sedm set hrobů ukrývalo mnoho šperků, kousky látek, ale i dvě vzácné mince, stříbrné denáry, které jsou dnes k vidění v Národním muzeu.

Doktor Nechvátal prezentoval především  grafy, na nichž dokazoval úmrtnost jednotlivých věkových skupin a pohlaví.

Největší ohlas u posluchačů však získal zmínkou o vampyristických pohřbech. Lidé v sále ožili a bylo vidět, že jen čekají na prostor pro otázky.

Toho jsme se dočkali brzy a pan doktor byl atakován množstvím dotazů. Směřovány byly především na odhadovanou velikost pohřebiště. I já si přišla na své a ptala jsem se na detaily z doktorovy knihy. Všechny otázky zodpovídal ochotně a vyhýbal se složitým odbornostem, proto si myslím, že přednáška obohatila všechny. Nakonec se z celé prezentace vyklubal velký diskusní kroužek. Celý večer na mě působil velmi příjemným dojmem. Troufám si říci, že stejně tak i na ostatní, neboť po skončení samotné přednášky na dané téma sami dále diskutovali.

Lucie Švihovcová