29. září 2015

Ragby – pokračování férové hry

Napsal Lukáš Beneš

A je tu další pokračování ragby seriálu. Tentokrát se budeme zabývat výstrojí hráčů, rolemi hráčů ve hře a bodováním.

Hráči jsou vybaveni kopačkami, štulpnami a dresem. Komu by toto nestačilo, může mít ještě chránič holení, suspensor, gumový chránič ramen, chránič zubů (pro mladší hráče je často povinný) nebo speciální molitanovou helmu a přilnavé rukavice bez prstů. Výstroj, která by byla vyrobena z plastů nebo kovu, je zakázána. Většina je proto z gumy a pěnových hmot, které pouze tlumí největší zásahy. Výjimkou jsou chrániče holení, suspensor a kolíky u kopaček. Před zápasem výstroj a její stav kontroluje rozhodčí.

[caption id="attachment_3517" align="alignright" width="318"]Rozestavení hráčů Rozestavení hráčů[/caption]

S rolemi hráčů to už tak jednoduché není. Každý hráč má v poli svoji specifickou funkci, a proto může být jakékoliv oslabení fatální. Každý hráč má přesně určené číslo od 1 do 22 (15 hráčů + 7 náhradníků). Došlo i k pokusu vyměnit čísla za písmena, ale tato změna se neujala. Číslo 1 – levý pilíř, 2 – mlynář, 3 – pravý pilíř, 4 – levá druhá řada, 5 – pravá druhá řada, 6 – levý rváček, 7 – pravý rváček, 8 – vazač, 9 – mlýnová spojka, 10 – útoková spojka, 11 – levé křídlo, 12 – levá tříčtvrtka, 13 – pravá tříčtvrtka, 14 – pravé křídlo, 15 – zadák.

Hráči 1 až 8 se jako skupina nazývají roj (rojníci). Jejich úkolem je podporovat vlastního hráče s míčem, nebo naopak složit protihráče s míčem. Účastní se také v mlýnech a při vhazování (vysvětlíme později). Pilíři jsou nejurostlejší hráči, ale relativně pomalí. Jsou oporou v mlýnech a při přetlačování v rucku nebo maulu. Mlynář je hráč, který vhazuje míč do autového seřazení. Dále se snaží „vymlet“ míč (dostat míč nohou pod hráče svého týmu) při situaci mlýn. Hráči druhé řady bývají zpravidla nejvyšší hráči, kteří jsou při vhazování autu zvedáni do výšky, aby chytili vhozený míč. Jsou také aktivní při obraně a přetlačování. Rváčci a vazač jsou rychlejší než pilíři a druhá řada a tvoří buď druhou řadu obrany, nebo zabíhají za útok, který se snaží svou rychlostí podpořit, a musí excelovat ve skládání rojníků protihráčů. Hra rojníků je spíše o síle a týmové spolupráci. Snaží se připravit pole pro útočníky.

Hráč 9 je spojkou mezi útokem a rojem. Rozehrává míče z vhazování, mlýnů, rucků a maulů na útok nebo zpět na roj.

Hráči 10 až 15 se nazývají útok (útočníci). Excelují svojí rychlostí (křídla), zručností s míčem a v kopání. Velmi důležitým faktorem útoku je sehranost v překonávání soupeře. Na kopání se soustředí většinou jeden až dva hráči. Útoková spojka je jeden z mála hráčů, který sám o sobě může určovat průběh hry. Rozhoduje o způsobu útoku, zda poběží s míčem, nebo ho kopne za záda obránců apod. Zadák potom zastává funkci doplnění útoku, ale hlavně hlídá zadní část pole pro případ, že by protihráči překopli míč za obranu jeho týmu.

Cílem hry je získat body a tím překonat soupeře. Možností, jak je získat, je několik. Položením míče do brankoviště získává tým 5 bodů (pětka). Pokud hráč položí pětku, má jeho tým právo pokusit se bodovat kopem na bránu – tzv. branka po pětce. Ta je za 2 body.  Pokud hráč dosáhne branky kopem na branku z trestného kopu, získává tým 3 body. Bodovat lze také kopem přímo ze hry (dropgoal), ale míč se před kopem musí dotknout země.

Pokud jste nerozuměli výrazům jako maul, ruck a dalším, budou vysvětleny v příštím článku.

Lukáš Beneš