29. ledna 2021

Co se děje na burze: Je to nelegální, jen když to dělají ostatní

Napsal Jakub Šimek

TADY MÁ BÝT OBRÁZEK    Možná jste si všimli, že se v posledních několika dnech na sociálních sítích objevují komentáře ohledně akciového trhu. Komentující se v zásadě dělí na dvě kategorie: na ty, kteří toto téma zasvěceně rozebírají a na ty, kteří se ptají, co se vlastně děje a proč je kolem toho takový povyk. Akcie společnosti Gamestop najednou vyletěly vzhůru a kvůli komunitě na Redditu krachují bankovní instituce na Wall Street. Proč se to ale děje?

 

Lekce z historie

    V roce 1602 byla v Nizozemí založena Sjednocená východoindická společnost (Vereenigde Oost-Indische Compagnie, VOC). Ta vznikla spojením několika společností obchodujícím s kořením, jež chtěly znásobit svou sílu na trasách, které do té doby ovládali Portugalci. Zanedlouho začala vydávat akcie (stocks) široké veřejnosti a stala se první korporací na světě. Podle populárního tvrzení by dnes měla hodnotu 7,9 bilionů dolarů, toto tvrzení je však ekonomy označováno jako přehnané (dnes je maximální hodnota kolem 1,3 bilionu).

    Po dlouhou dobu byl akciový obchod vyhrazený pouze vyšším vrstvám, ale jak v industrializovaném světě rostla střední třída, obchod na burze (stock exchange) se otvíral více investorům, často nekvalifikovaným. Příval nových lidí a kapitálu zapříčiňoval nadhodnocení, a to zase spekulativní bubliny, které vedly k ekonomickým recesím (víceméně). To je jednoduše řečeno propad ekonomiky celého státu, a opakují se v cyklech kolem deseti let.

    Spekulativní bublina vznikne odchýlením od skutečné hodnoty. Příkladem může být událost z Nizozemí, kde se nově dovezené tulipány staly symbolem statusu. Ty ale kvetou pouze na jaře a cibule si mezitím vzájemně přeprodávali lidé, kteří cenu vytlačili až na 1 cibule = pivovar. Podobnou událostí byla dot-com-bubble na přelomu tisíciletí, kdy internetové firmy měly jistý nával kapitálu nezávisle na činnosti.

Bohatým bral

    Teď by bylo na místě říct, jak se vlastně dá obchodem s akciemi vydělat. Akcie je vlastnictví části společnosti. S těmi se obchoduje na burze, kde jejich hodnotu řídí nabídka a poptávka (supply and demand). Když je o nějaké zboží velký zájem, jeho cena se zvedne, což odradí některé zájemce. Pokud ne, cena klesá. Takto fungují i měny, kterými platíme – proto nelze vytisknout více peněz. Kdyby peníze rostly na stromech, byly by stejně bezcenné jako listí.

    Jak vydělat, je tedy vcelku přímočaré – koupit nízko, prodat vysoko. Pokud zapomeneme na to, že společnosti akcionářům vyplácejí podíl ze zisku (dividendy), tak ano. Jenže existuje i praktika, která zisk generuje z očekávání, že hodnota půjde dolů. Říká se jí shorting a funguje následovně: Investor si od makléře půjčí akcii, a tu obratem prodá. Když se její hodnota sníží, koupí ji nazpátek a vrátí ji. Rozdíl z těchto nákupů mu zůstane jako zisk. Pokud ale očekávaný pád nepřijde, akcie stále musí být vrácena. Cena může růst do nekonečna a ztráta z takového obchodu může být tedy také nekonečná. Čím více stoupá hodnota, tím více stoupá ztráta.

   Nyní už jen krátce, co je to hedge fund. Jedná se o speciální investiční fond, který nepodléhá téměř žádné regulaci ze strany státu. Investice do samotného hedge fundu využívají jeho manažeři ke generování zisků, sami si poté nechávají poplatky. Využívají přitom různé kombinace obchodů a strategií. Takovéto investice se ale pojí s vysokým rizikem, proto se doporučují jen zkušeným.

    22. ledna si člen subredditu r/wallstreetbets (komunita mladých investorů známá svými agresivními praktikami, často považovanými za gambling) všiml, že hedge fund z Wall Street nakoupil akcie Gamestopu, řetězce obchodů s videohrami. Přesvědčil dostatečně ostatní členy, aby spojili síly a nakoupili akcie také, čímž jejich hodnotu tlačili nahoru. Došlo to tak daleko, že hodnota Gamestopu přesáhla 13,1 miliardy dolarů, tržní kapitalizaci onoho fondu. Ten byl tudíž nucený uzavřít své krátkodobé pozice a vyhlásit bankrot. Tomu, co reddit vlákno udělalo, se říká „short squeeze“, a nyní pokračují v útoku se stejnou taktikou i na ostatní entity na Wall Streetu.

    K obchodům používají platformu Robinhood, na kterou, jako komunita, mají velký vliv. Už předtím odhalovali chyby v systému a jsou zodpovědní za několik odstraněných funkcí. 28. 1. kvůli nim byly zablokovány možnosti obchodovat s Gamestop, AMC, Backberry a Nokií.

    Teď vyvstávají otázky. Finančníci z Wall Streetu říkají, že takovéto spojení veřejnosti proti nim je nelegální, ti jim ale oponují, že udělali přesně to, co dělají už dlouhá léta oni sami. Že hejno ryb se spojilo proti žralokům. Měly by tedy být povolené obchody, kde prodáváte něco, co Vám nepatří?

TADY MÁ BÝT OBRÁZEKTADY MÁ BÝT OBRÁZEKTADY MÁ BÝT OBRÁZEK

Zdroje:

Reddit – WallStreetBets: https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

Twitter – @elonmusk, @its_menieb

Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/R/wallstreetbets, https://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_fund, https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_East_India_Company

CNN – https://edition.cnn.com/business/live-news/wallstreetbets-reddit-vs-wall-street/h_3bade50f0ecd05726740464c504c2d32