10. března 2020

Porevoluční televizní bizár

Napsala Veronika Bendová

    Pád komunistického režimu společně s přeorientováním politického zřízení na pluralitní demokracii s sebou přineslo mnohé. Kromě toho se zcela změnil přístup k médiím jako takovým. Za totalitního režimu byla u nás Československá televize jedinou veřejnoprávní televizí a po dlouhou dobu i jedinou vysílací stanicí vůbec. Po revoluci, jako mávnutím kouzelné hůlky, nastala mnohem větší volnost v publikování obsahu než kdy dříve, striktní až absurdní a svazující pravidla zmizela a napětí se uvolnilo, což v některých případech, buďme upřímní, vedlo k velmi zajímavým projektům.

    Začít tím, jestli si někdo z Vás vzpomíná na pořady z devadesátek, rozhodně nemá smysl. Osobně jsem ty časy nezažila, jelikož jsem ještě nebyla na světě. Dnešní doba nám ale nabízí mnoho příležitostí, jak se k takovým skvostům dostat. Navíc pravidelný divák jistě již postřehl, že na určitých televizních stanicích dochází k jejich celkem častým reprízám. Řada z nich stále sklízí úspěch, zatímco některé… Především se jedná o nejrůznější ,,reality show,“ soutěžní pořady a tak podobně. Pojďme si teď blíže ukázat a připomenout některé známější kousky.

KOLOTOČ

    Moderátorů za celou dobu jeho vysílání bylo hned několik. Pavel Poulíček předal štafetu Janu Musilovi (štramák z prostředí současných Nebezpečných vztahů), který byl následně vystřídán sourozeneckým duem Gondíků, a nakonec se moci chopil zase Pavel Poulíček. Šlo o českou verzi amerického originálu Wheel of Fortune. Tento pořad měla pod křídly televize Nova. V roce 2017 si ale TV Barrandov odvysílala svoji vlastní verzi tohoto pořadu s názvem Roztoč to!  Kolotočem prošlo nepřeberné množství soutěžících a jak už to tak bývá, nervozita před kamerou dělá své, vznikla také spousta úsměvných a trapných situací. Nad některými z nich dokonce zůstává rozum stát.

DO-RE-MI

    Jste fanoušci současné pěvecké soutěže Superstar? Už podle názvu lze poznat, že jde no… o něco tomu podobného. Pořad uváděli a také ho hudebně doprovázeli Pavel Trávníček a Sabina Laurinová. Soutěž fungovala na stejném principu jako ty dnes. Amatérský zpěvák předvedl to nejlepší, co dovede, a odborná porota (skládající se z českých umělců, herců, zpěváků) poskytla hodnocení. Soutěžící s nejvyšším skóre obdržel výhru v podobě elektroniky nebo poukazu v hodnotě cca 10 000 korun. V té době nešlo ani tak o příběh, který daného člověka obklopuje, jako spíše o jeho hlas. I když mě by upřímně zajímalo, jestli vůbec existovalo nějaké kritérium pro výběr soutěžících. Někteří z nich totiž opravdu stojí za to. 

ÁČKO

    Jedná se o pseudointelektuální diskusní pořad, jenž diváky zasvětí do náročných životních situací, každodenních starostí a problémů přítomných účinkujících, kteří své problémy řeší pomocí lidově osvědčené medikace: drog, alkoholu a jiných zcela neškodných dobrůtek. „Vrcholem“ tohoto všechno se ale stala epizoda s drogově závislými bratry (známí jako Heroin Brothers). Celý díl jste si nemohli být jisti, jestli jsou ještě při vědomí, nebo si plují mezi obláčky někde v Zemi Nezemi. Aby toho všeho nebylo málo, kdo si myslíte, že byl jedním z hlavních protagonistů těchto čajových dýchánků? No kdo jiný než Honza Musil!

RANDE

    A teď přichází zábava z trochu jiného soudku. Neskutečná nálož tanečních kreací, šílených účesů moderátorky a nesmrtelných hlášek. Tehdejší televizní seznamka k obrazovkám dovedla přitáhnout pozornost, panečku! Slávek Boura a Markéta Mayerová, po dlouhou dobu jak moderátorská, tak manželská dvojice, se nepochybně vryla do našich srdcí a zapsala do historie televizního bizáru. ,,Protože jaký máme rády kluky? No přece mourovatý!“ (Kdo neviděl, o dost přišel.)

POLITICKÉ HARAŠENÍ

    Máme tu také něco pro milovníky politiky, ovšem trochu jinou formou. Zuzana Bublíková a Miroslav Šimek rádoby imitující situace, rozhovory s českými politiky a veškeré politické dění bez rozdílu politických stran, vydrželi bavit publikum pěkných pár let. Zajímavě řešený název naprosto odpovídá obsahu. Na nic si nehraje, za nic se neskrývá. Neslibuje neproveditelné. Nenáročného diváka pobaví, odlehčí různá společenská tabu, zatímco ostatní mají pořád možnost v klidu přepnout na jiný televizní kanál. Varování na konec: Politické harašení není pro slabší povahy, ne každý totiž dovede unést tento specifický typ humoru.

ČESKÁ SODA

A na závěr jako sladkou třešničku na dortu přidávám tuto chloubu české televizní tvorby. Satirický koncept svými kontroverzními skeči ovládl obrazovky, šokoval a způsobil i mnohé nepříjemnosti. Mimo jiné se díky tomu do povědomí dostala trojice Milan Šteindler, David Vávra a Petr Čtvrtníček, a to nejen svými lekcemi německého jazyka Alles Gute, ale i nejrůznějšími reklamními spoty.