28. dubna 2020

Bohemians 1905 versus Dejvické divadlo

Napsala Barbora Kůtová

    Divadla a stadiony zejí prázdnotou. Představení se nekonají a na fotbalový zápas si v posledních týdnech musíme nechat zajít chuť. Současná situace přidělává vrásky oběma stranám, hercům i fotbalistům. Dejvické divadlo se proto rozhodlo navázat spolupráci s fotbalovým klubem Bohemians Praha 1905 a dalo tak vzniknout projektu na podporu DD, klubu, Herecké asociace a Nemocnice Na Františku. V neděli 26.4. v 17.00 došlo k virtuálnímu utkání, při němž si obě sestavy poměřily své síly. Jak ale takto neobvyklý zápas probíhal?

    Je jasné, že z důvodu vládních nařízení ke klasickému utkání dojít nemohlo. Zápas se tedy konal v prostoru virtuálního Ďolíčku (což je stadion nacházející se v pražských Vršovicích, na němž v době nekaranténní probíhají domácí utkání hráčů Bohemians 1905 – pozn. redakce pro neznalce fotbalu). Celý střet spočíval na principu výměny rolí – Klokani dostali herecké úkoly, zatímco herci ty fotbalové. Obě družstva prošla individuálním tréninkem, o němž průběžně informovala své trenéry. Do čela DD se postavil Ivan Trojan, který je sám odvěkým fanouškem zeleno-bílého klubu (o to těžší pro něj bylo se proti oblíbenému družstvu postavit). V samotném utkání se pak týmy střetly systémem muž proti muži/ ženě. Fotbalisté a herci se při plnění úkolů natáčeli a výsledný zápas byl poté I. Trojanem a jeho kolegy sestříhán. Pokud herec/fotbalista splnil daný úkol bezchybně, přičetl se mu jeden gól (pro brankáře znamenal úspěch chycenou penaltu). Oproti Klokanům, kteří svoji sestavu tajili do posledního okamžiku, ta herecká byla známá již dva týdny předem, prozradil ji umělecký ředitel divadla Martin Myšička. Komentáře se poté ujal Jaromír Bosák spolu s expertem Vladimírem Šmicerem.

    Pokud vás utkání zajímá, můžete si přes server Ticketportal pořídit jednorázovou vstupenku (záznam je dostupný do 30. dubna). Výsledek zápasu vám neřeknu, však ho uvidíte sami (nebo si ho najdete na stránkách bohemky). 

 V této sestavě nastoupili herci DD:

    Sestava Bohemians 1905:  Le Giang - Bartek, Bederka, Dostál, Hůlka, Jindřišek, Keita, Köstl, Krch, Květ, Nečas, Novák, Podaný, Pokorný, Pulkrab, Schumacher, Šendera M., Šmíd, Vacek, Vodháněl, Valeš. Trenéři: Klusáček, Brabec.

    Poznámka: Tento článek není sponzorován Dejvickým divadlem, Klokany ani serverem Ticketportal. Bohužel.

    Zdroje:

    https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/fotbaliste-bohemians-vyzvali-herce-dejvickeho-divadla-k-netradicnimu-souboji/5ea336b6611d942f04ca21e9

    https://www.dejvickedivadlo.cz/aktualita?ida=592%C2%A0

    https://www.irozhlas.cz/kultura/kultura-kulturni-tipy-koronavirus-cesko-hudba-film-predstaveni-dejvicke-divadlo_2004261533_mim

    https://www.denik.cz/ostatni_kultura/koronavirus-bohemians-dejvicke-divadlo-trojan-bosak-fotbal.html

    https://www.bohemians.cz/zapasy/6121/bohemians-praha-1905-dejvicke-divadlo

    Upoutávka na zápas.